Методична тема РМО вчителів інформатики

Розвиток інформаціно-комунікаційних компетентностей учнів: використання ІКТ
До складу методичного об’єднання вчителів інформатики входить 25 вчителів, з них 10 вчителів мають фахову підготовку, 1- вищу кваліфікаційну категорію, 4 першу, 5 – другу, 2 вчителі мають педагогічне звання «Старший вчитель».
Підрозділами методичного об’єднання є «Школа молодого вчителя», ПДС «Партнерство в навчанні», творча група «Розробка олімпіадних задач».

пятница, 27 июня 2008 г.

Про підсумки роботи над єдиною науково-методичною темою «Розвиток життєвих компетентностей учнів в ЗНЗ Меліпольського району» РМО вчителів інформатики

Інформатизація суспільства потребує впровадження нових інформаційних технологій в освіту. В сучасних умовах шкільний курс інформатики є одним з найбільш ефективних засобів інформатизації навчального процесу, впровадження і поширення технологій під час вивчення інших навчальних дисциплін, формування інформативної та комунікативної компетентностей особистості. Наслідок вивчення інформатики – це здатність учня орієнтуватися в інформаційному просторі, володіти й оперувати інформацією засобами сучасного високотехнологічного суспільства.
Не останнім чинником досягнення цієї мети є професійна підготовка учителів, зокрема вчителів інформатики. Ефективність навчального процесу залежить від науково-методичної підготовки вчителів. На це значною мірою впливає організація роботи методичного об’єднання вчителів інформатики.
На засіданнях методичного об’єднання розлядалися питання викладання інформатики. Семінар – практикум в Новобогданівській зш познайомив вчителів зі станом інформатизації цього навчального закладу, вчитель інформатики показала колегам урок-ділову гру за темою "Презентації Power point: вставка картинок, анімації, показ слайдів", круглий стіл "Мій навдаліший проект" дозволив вчителям ознайомили колег з власними надбаннями за рік. Семінар- практикум «Сучасні технології у викладанні інформатики» та відкритий урок в Терпіннівському колегіумі «Джерело» дозволив на практиці побачити застосування інтерактивних технологій на уроках інформатики.
З метою формування навичок використання інформаційно-комунікаційних технологій в навчально-виховний процес продовжувалось впровадження програми «Інтел. Навчання для майбутнього". 5 шкіл району є базовими за цією програмою. Навчання педагогічних кадрів здійснюють вчителі Балахонова О.В., Романенко Р.Ю., Гришина М.Л., Бербері І.Г., Гречана І.Ю., Зотов А.Ю., Машигіна А.М., Єременко Т.О. Сьогодні вже отримали сертифікати програми «Інтел. Навчання для майбутнього" 166 вчителів району.
За програмою "Партнерство в навчанні. Основи ІКТ" тренерами є 6 вчителів інформатики: Балахонова О.В., Романенко Р.Ю., Гришина М.Л., Горюнов Д.В., Горбенко О.М., Курило Н.У. , які за час існування програми допомогли оволодіти початковими навичками роботи на ПК 258 вчителям-предметникам.
Працює творча група вчителів за темою "Розробка олімпіад них задач" під керівництвом вчителя Терпіннівського колугіуму "Джерело" Романенко Р.Ю.. Творча група розробила методичні рекомендації щодо підготовки учнів до участі в олімпіадах з програмування.
Між засіданнями МО працює «Школа молодого вчителя», якою керую вчитель Семенівської зш Гришина М.Л.. На цих заняттях проводяться консультації для вчителів за потребою, молоді вчителі діляться досвідом, отримують поради.
ПДС «Партнерство в навчанні» (керівник Балахонова О.В.) має на меті підвищити професійний рівень вчителів, сприяти самоосвіті. Цього року опановують ся основи web-дизайну.
Вчителі інформатики активно беруть участь в різноманітних конкурсах .
Вчитель Терпіннівського колегіуму "Джерело" Романенко Р.Ю. брав учать конкурсі програм профільного навчання інформатики. Його програма рекомендована до використання в навчальному процесі.
Тренер програми «Інтел. Навчання для майбутнього" Балахонова О.В. за наслідками проведених тренінгів для вчителів отримала звання регіонального тренера. Також її програма для проведення занять в Малій академії наук з інформатики рекомендована до участі у Всеукраїнському конкурсі.
2005 року три вчителі змагалися в конкурсі педмайстерності «Вчитель року». Розпочався процес обміну досвідом і на сторінках педагогічної преси.
На обласній виставці «Обдарована дитина: Співпраця творчого вчителя і обдарованого учня» досвід роботи вчителя інформатики Балахонової О.В. та Кіріченко В.А. при роботі з учнями над науково-дослідницьким проектом посів ІІ місце.
Щороку проводяться шкільні та районні етапи предметних олімпіад. В олімпіаді з інформатики цього року брало участь 10 учнів. В олімпіаді з Web-дизайну 9 учнів. Нажаль поки не маємо переможців обласного етапу.
В районному етапі конкурсу-захисту МАН взяли участь 3 учні. Учень 11 класу Костянтинівського районного НВО №1 "Таврія" Дмітрієв П., який в минулому навчальному році посів 3 місце в області, цього року також був запрошений до участі в обласному етапі.
Вчителі інформатики постійно шукають нові форми зацікавлення учнів предметом. Оскільки не всі школярі можуть опанувати тему програмування на олімпіадному рівні, але добре володіють навичками користувача, проводиться щорічний районний конкурс користувачів ПК «Вундер», в якому цього року брало участь 14 команд. Переможцями та призерами конкурсу стали команди Терпіннівського колугіуму "Джерело", Костянтинівського районного НВО №1 «Таврія», Семенівської зш.
Отже, пріоритетними напрямками в роботі РМО вчителів інформатики залишаються:
1. Забезпечення державних вимог щодо рівня освіти учнів.
2. Підвищення професійної компетентності вчителів інформатики району, організація самоосвіти.
3. Створення банку інформації про творчі знахідки вчителів та вивчення, узагальнення і втілення передового педагогічного досвіду.
4. Забезпечення роботи з використання нових інформаційних технологій у навчально-виховному процесі.
5. Організація позакласної роботи з обдарованими дітьми.

Комментариев нет: